Eerst geloven, dan zien: alles start met een visie

Met MindBody Concept hebben we een droom: zoveel mogelijk mensen helpen groeien en bloeien. Jij hebt alles al in je om voluit te kunnen leven, dit doe je namelijk helemaal zelf. Toch ontbreekt het bij de meeste mensen aan de energie, motivatie, kennis, routines en tools om dit te bereiken. Onze oerbrein houdt ons vaak bij het bekende wat ongelukkig maakt terwijl het echte geluk net om de hoek buiten ons zichtveld te vinden is. Onze huidige omgeving sluit ook totaal niet aan op ons ontwerp. Door onze instincten bewegen we te weinig, eten we te veel en zijn we overprikkeld. Hierdoor moet je zelf leiding nemen om gezond en gelukkig te worden en blijven. Heb je je lijf lief, dan leef je preventief. Hoe je dit doet volgens onze visie lees je hier.

Ons vertrekpunt

We zijn als mens complexe en voornamelijk onbewuste wezens, met een sterke verbondenheid van lichaam en geest. Toch worden problemen of oplossingen binnen het gezondheidsdomein vaak geïsoleerd bekeken. Binnen onze aanpak richten we ons op het verbinden van het cognitieve, emotionele, spirituele, mentale en fysieke domein. We willen hiermee hoofd met hart en buik in verbinding stellen.

Onze uitgangspunten:

  1. Alles is verbonden (binnen en buiten de mens);

  2. Alle heling vindt plaats in de mens;

  3. Er is geen schuld maar wel oorzaak;

  4. Onder alles ligt een positieve intentie;

  5. Een klacht is feedback en een uitnodiging tot groei;

  6. Bij pijn of een klacht betekent het niet automatisch dat er iets stuk is;

  7. Onder chronische problemen liggen (vaak) emotionele redenen ten grondslag;

  8. Het resultaat is niet belangrijk, het proces is belangrijk.

We zijn als mens antifragiel en hebben bijna onbegrensde mogelijkheden. Toch leven de meeste mensen onbewust met de handrem aangetrokken. Om te groeien en je weerbaarheid te vergroten kijken we samen naar je (onbewuste) overtuigingen, belemmeringen en vooral naar je doelen.

Het is belangrijk niet te vergeten wat belangrijk is

We leven in een enorm turbulente wereld. We zijn sterker verbonden dan ooit, dit heeft echter negatieve consequenties voor jou indien je de massa volgt. Voor vrijwel iedereen geldt dat er een of meerdere disbalansen te vinden zijn in een of meerdere domeinen (cognitief, emotioneel, spiritueel, mentaal en fysiek).

Gezien je dit leest ben je op zoek naar betere alternatieven. Binnen MindBody Concept streven we naar een proactieve levensstijl, zodat niet de wereld bepaald hoe gezond je bent, maar jij zelf de teugels in handen hebt.

Wat is echte gezondheid?

Laten we starten met wat het niet is. Echte gezondheid is niet de afwezigheid van ziekte maar de aanwezigheid van vitaliteit. Echte gezondheid ontstaat bij zelfliefde, ontspanning, verbinding en plezier. Het is te vinden bij een balans op alle belangrijke levensdomeinen. En uit zich in mentale en lichamelijke flexibiliteit en veerkracht, wat er ook gebeurt in je leven. Gezondheid is een middel; een staat waarin zelf-actualisatie mogelijk is. We streven bij MindBody concept naar een levenstijl die anti-ontsteking en anti-veroudering is en daarnaast energie oplevert: doe je de juiste dingen, hou je genoeg over om je doelen te behalen. Binnen gezondheid geldt dat een korte termijn voordeel vaak een lange termijn nadeel oplevert. Dit werkt ook zo andersom. Creeër je vandaag goede gewoontes, levert dat je op de lange termijn voordeel op. Denk aan het opbouwen van zowel een spaarrekening als een spierrekening. Maar ook in het nu levert het je veel op. Voelen is weten. Onze focus ligt daarom op levenskwaliteit.

Jij en je omgeving

Het is belangrijk te snappen dat je (oer)programmering niet is ingesteld om jou gezond of gelukkig te maken; deze is op overleving ingesteld. Helaas sluit onze omgeving hier niet op aan: er is een overvloed aan ultra bewerkt voedsel, er is geen noodzaak meer om te bewegen en er zijn overal prikkels. Je telefoon creëert FOMO, geeft je constant toegang tot nieuws en laat je jezelf constant vergelijken met een enorme hoeveelheid mensen. Een constante stroom aan stress dus. Hierdoor zijn veel mensen laaggradige onstoken, wat leidt tot allerlei klachten en uiteindelijk tot ziekte. We worden hierdoor steeds vroeger in het leven chronisch ziek. Vanuit de overheid hoef je nog niet veel te verwachten, dit gaat erg langzaam. Ziekte is ook een verdienmodel. Het is daarom nodig om het heft zelf in handen te nemen en goed te snappen waarom je het beste kunt afwijken van de kudde.

Het doel van het leven

Sartre zei het al: de mens verzint de betekenis van zijn bestaan niet, maar ondekt haar. Jouw leven is er om geleefd te worden en zinvol indien jij doet wat je hier op aarde moet doen. Het enige doel van het leven is dan ook voluit leven, hierdoor kan je leeg sterven. Helaas komen veel mensen nooit in de staat om hierover na te denken. Afleiding ligt namelijk altijd op de loer in het volle leven. We hebben meer vrije tijd dan ooit maar tegelijk ervaren we ook veel druk. Daarnaast streven we wellicht het verkeerde na. Niet (maatschappelijk) geluk of succes maken gelukkig, groei en ontwikkeling wel. Het stellen en nastreven van je eigen doelen helpt hierbij, het accepteren en dankbaar zijn voor (aspecten in) je leven ook. Het leven is niet maakbaar, wel stuurbaar.

Hoe moeilijk is veranderen?

Veel mensen willen veranderen, niemand wil echter veranderd worden. Dat laatste streven wij dus zeker niet na. Wij willen je vooral helpen met focus aanbrengen: waar je dit aanbrengt, onstaat groei. Een belangrijk aspect is gedoseerd oefenen. Zelfhulpboeken zijn populairder dan ooit, echter blijft bij de meeste mensen de kennis achter in de boekenkast. Door te zorgen voor focus, de juiste kennis te verzamelen, je omgeving aan te passen, te streven naar kleine optimalisaties en de juiste begeleiding zijn nieuwe routines of rituelen binnen handbereik. Het mooie is dat verbetering op een domein, bijvoorbeeld beweging, direct invloed heeft op andere domeinen, zoals je slaap. Alles is immers verbonden. Door te ervaren wat dit met je doet, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn.

Good food, good mood

Voeding is een prachtige ingang voor transformatie. Het is voor veel mensen de eerste stap in hun proces naar een vitaler leven en verbetering zorgt voor zowel energie als rust. Hoe dat werkt: de darmen zijn sterk verbonden met het brein. Er gaan zelfs twee keer meer signalen (via de zenuwen) vanuit de darmen naar de hersenen dan andersom. De darmen zijn in onze evolutie ook eerder gevormd. Wanneer je voeding verbeterd heeft dat direct impact op je energiehuishouding, welbevinden en eventuele klachten. Hierdoor kom je makkelijker in beweging, ervaar je meer mentale rust, heb je rustigere darmen en slaap je beter.

Voeding is vooral belangrijk om in context te zien van het hele leven. Je bent niet zozeer wat je eet, maar wat je opneemt. Dit wordt door allerlei factoren beïnvloed: hoe je moeder at en dacht tijdens jouw draagtijd, hoe je geboren bent, of je borstvoeding kreeg bijvoorbeeld. En in het nu of je voldoende daglicht krijgt, goed slaapt, of je bewogen hebt, het tijdstip van eten, in welke staat je at en of je bijvoorbeeld goed kauwt.

We kijken vooral naar patronen en niet naar individuele voedingsmiddelen. De details zijn vooral interessant als de basis klopt. En gezien niemand leert wat echt past bij ons ontwerp, is die basis meestal niet op orde. Die basis moet bestaan uit rauw en gekookte voeding met veel micronutriënten en vezels. Die vind je vooral in onbewerkte voeding: fruit, groente, kiemen, zeegroenten, gefermenteerde voeding, noten, zaden, pitten, paddestoelen, kruiden en specerijen. Verder kan je regelmatig peulvruchten, volkoren granen en dierlijk eten zoals wild, gevogelte zeevoedsel en ei op het menu zetten. Zoogdierenvlees en zuivel vermijden we voornamelijk. Ook geraffineerde suikers (tevens witte tarwe) laten we (zoveel mogelijk) staan. Ten slotte zijn (het aantal) eetmomenten, afwisseling, biologisch eten en supplementen belangrijk. Hoeveelheden zijn minder van belang, wanneer je de juiste dingen op de juiste momenten eet. We kijken ten slotte goed naar hoeveel anti-nutriënten voeding bevat, dit is nog relevanter dan de hoeveelheid nutriënten. Uiteraard is er altijd maatwerk van toepassing.

Bij ons aanbod vind je een apart pakket rond voeding.

Eat, sleep, train, relax, repeat

Voeding is natuurlijk niet ons enige aandachtsgebied. Beweging en ontspanning zijn mogelijk nog belangrijker. We zijn als mens niet gemaakt om te sporten of bewegen, we zijn echter vooral niet gemaakt voor inactiviteit. Iedere keer dat je eet, onsteek je. Door te bewegen ga je dit tegen. In Nederland zijn we kampioen stilzitten. Nederlanders brengen dagelijks gemiddeld 8,7 uur zittend door. Jongeren (12 tot 20 jaar) scoren het hoogst met gemiddeld 10,4 uur per dag (bron: RIVM). Door de pandemie is dit nog verder versterkt. Met een uurtje sporten compenseer je dit niet: beweging door de hele dag heen is erg belangrijk. Krachttraining is daarnaast in het moderne leven bijna onmisbaar geworden, onze spieren worden niet meer als vanzelf gebruikt. Om die reden kijken we daarom ook zeker naar je beweegpatroon en bieden we wandel- en trainingconsults aan.

Voor ontspanning geldt hetzelfde. In de huidige omgeving liggen afleidingen altijd op de loer en brengen we veel tijd door met cognitieve taken. De afwisseling tussen een sympatische (actieve) en parasympatische (ontspannen) staat is daarmee niet optimaal. Werk is gemixt met privétijd, we brengen uren per dag door met nieuws en social op onze telefoon en zijn weinig buiten in de natuur. Daarbij prikkelen we onze darmen met de verkeerde voeding en bewegen we te weinig, wat tevens een sterke invloed heeft op onze ontspanning. Daaronder ligt nog onze zingeving en spiritualiteit. Doen wat je leuk vindt, vertrouwen hebben in jezelf en anderen en eenheidsbewustzijn. Allemaal zaken waar we graag met je naar kijken.

Klachten als uitnodiging voor groei

Klachten worden vaak gezien als lastig en onhandig. Steeds meer mensen hebben ze: op 1 januari 2020 hadden ruim 10,2 miljoen mensen in Nederland (59% van de Nederlandse bevolking) één of meer chronische aandoeningen. Gezien alles verbonden is, zoeken wij naar de oorzaak van de oorzaak in plaats van te focussen op het symptoom. Wij zien klachten als uitnodiging voor groei; je lichaam geeft namelijk prachtige feedback via de klacht dat er iets geheeld of aangepakt mag worden. Dit kunnen dingen uit het verleden zijn of zaken die momenteel in je leven spelen. Het enige wat jij hoeft te doen, is ernaar luisteren. Deze wijsheid zijn we in dit deel van de wereld vergeten. We spreken er in onze taal wel van: “hij heeft iets op z’n lever” of “zij draagt de last van de hele wereld op haar schouders”. Vaak is energetisch te bepalen waarom een klacht op een bepaalde plek ontstaat.

Wetenschap + oerprincipes

We werken in onze aanpak zowel vanuit wetenschappelijke inzichten (idealiter vanuit grote studies), algemene (medische) consensus en daarnaast vanuit een spirituele benadering. We zijn zelf enorm nieuwsgierig en willen ook zelf blijven ontwikkelen en nieuwe ervaringen opdoen. We kijken bijvoorbeeld naar zaken die we kunnen meten (zoals bloedwaarden) maar ook naar wat jouw en onze eigen intuïtie ons verteld. We kijken naar leefstijl én denkstijl.

Niet alles is reeds onderzocht of te onderzoeken. Wetenschap is juist ook het niet zomaar aannemen van wat we tot nu toe weten en proberen verder te kijken. Onze menselijke instrumenten zijn daarbij altijd een beperkende factor. Zeker op het gebied van leefstijl zijn zaken niet altijd te isoleren. Wat (nog) niet aangetoond is, is echter ook niet onwaar.

Wij werken vanuit de uitgangspunten die hierboven zijn benoemd en daarnaast vanuit oer- of natuurprincipes. Alles in de natuur is immers precies zoals het moet zijn. De natuur oordeelt niet maar werkt wel met consequenties.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Plan vrijblijvend een digitaal kopje koffie met ons in. We spreken je graag!